Nieuws

9 juli 2018

The growing needs for sustainability demand that porous asphalt (PA), one of the most critical types of asphalt mixtures, can be produced with high quality, low production temperature and using high percentages of reclaimed materials. With the support of the European Life+ program, a new decomposition technique was developed to decompose the reclaimed PA into the mortar sand (grain size ≤ 2 mm, bitumen content 10–14%) and the reclaimed stones in various fractions (bitumen content less than 1%).

18 december 2017
RAP takes centre stage

Publicatie binnen het vakblad Road Surface Technology van World Highways over het onderzoekstraject LE2AP naar de belangen van horizontaal gerecycled asfalt en de toekomst hiervan.

Lees het artikel hier (Engels).

18 december 2017
When warm is hot

Publicatie binnen het vakblad Road Surface Technology van World Highways over de toekomst van warm mix asphalt (WMA) en de voordelen voor weggebruiker en -beheerder.

Lees het artikel hier (Engels). 

20 maart 2017
Vakblad Civiele Techniek over LE2AP: Succesvol recycleasfalt LE2AP klaar voor de praktijk

Het nieuwe, duurzame asfaltmengsel LE2AP heeft op recente proefprojecten zeer positieve resultaten laten zien. Deze succesvolle BAM-innovatie leidt tot meer dan 90 procent hergebruik van Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) en productie bij verlaagde temperatuur, een doorbraak in de markt. Op kleine schaal kan het product direct in de praktijk worden toegepast, voor grote productie zijn aanzienlijke investeringen nodig. Het is nu aan de markt om te laten zien dat het duurzaam asfalt serieus neemt.

8 december 2016

Vakblad Cobouw staat stil bij het belang van innovatie voor BAM en de laatste ontwikkelingen met LE2AP. Lees het hele artikel

28 september 2016

Utrecht, 22 september 2016 - BAM gaat in samenwerking met de provincies Noord-Brabant en Gelderland twee proefvakken aanleggen met een asfaltdeklaag die voor maximaal 93 procent uit gerecycled materiaal bestaat; meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van de huidige praktijk. Het innovatieve mengsel wordt geproduceerd bij een temperatuur van circa 105˚C. Dat levert naast de hoge hergebruikwaarde een energie- en CO2-reductie op van circa 30 procent. De deklagen in beide proefvakken bestaan uit dubbellaags zoab (zeer open asfalt beton) waarmee een geluidsreductie van 7dB wordt behaald. De proefvakken zijn het veelbelovende sluitstuk van het Europese demonstratieproject LE2AP, waaraan BAM ruim drie jaar heeft gewerkt.

24 augustus 2016

Vakblad World Highways over de presentatie van Rien Huurman:
´One of the most exciting papers on recycling was given in the Health, Safety and Environment session, by Marinus Huurman, research and development director for BAM Infra Asfalt.´

´Huurman presented a totally new way of recycling porous asphalt, LE2AP (Low Emission Asphalt Pavement), a method that sees used asphalt broken down into its constituent materials. The goal of the project, sponsored by the European Commission’s LIFE programme, is to use over 80% recycled material, mixed at 80 degrees C and providing a 7dB noise reduction. (See World Highways May 2016 for more detail on LE2AP).´

Klik hier voor de presentatie van Rien Huurman.

18 mei 2016

In de mei-uitgave van het magazine World Highways komen Rien Huurman, Remy van den Beemt en Mark Frunt van BAM Infra Asfalt aan het woord over de successen die BAM boekt met het Europese demonstratieproject LE2AP, onder de vlag van Life. Lees hier het volledige artikel: http://bit.ly/1Oz4Tan.

13 april 2016

Lezenswaardig artikel over LE2AP in het vakblad Land+Water: een ambitieuze doelstelling leidde tot grote stappen in het hergebruik van zeer open asfalt beton(zoab). De markt produceert incidenteel zoab met maximaal 30 procent hergebruik, BAM weet dankzij eigen innovaties meer dan 90 procent van de grondstoffen te hergebruiken. Gesubsidieerd door de Europese Commissie staat dit jaar de aanleg van een kilometer duurzame zoab op het programma: het demonstratieproject LE2AP.

30 maart 2016
Tijdens de vierde editie van de International Chinese European Workshop (CEW) biedt Jian Qiu (BAM Infra) een breed internationaal gezelschap inzage in de laatste ontwikkelingen met LE2AP. De bijeenkomst vindt plaats op de Campus van de TU Delft en staat in het teken van wegenbouwkundige ontwerpen, functionele eigenschappen en toepassing van materialen. CEW richt zich op vertegenwoordigers van internationale universiteiten en overheidsinstanties. 
 
CEW vindt plaats van 29 juni tot en met 1 juli 2016. Meer informatie is te vinden op http://www.cew2016.org/.
 
3 maart 2016
Rien Huurman, manager Research & Development bij BAM Infra Asfalt, is uitgenodigd om op 2 juni 2016 een lezing te geven over LE2AP op het Eurasphalt & Eurobitume Congress in Praag. De interesse in de ontwikkelingen die zich afspelen binnen het Europese demonstratieproject LE2AP neemt ook internationaal toe. Eind vorig jaar verzorgde Huurman een presentatie op een wegencongres dat werd georganiseerd door de Engelse overheidsinstantie Highways England. Om meer kennis op te doen met innovaties op het gebied van onder meer duurzaamheid en  geluidsreductie, overweegt BAM Nuttall met een aantal opdrachtgevers uit de UK een bezoek te brengen aan het asfaltlaboratorium van BAM in Utrecht en tevens enkele wegenprojecten te bezoeken.
Het Eurasphalt & Eurobitume Congress is het 4-jaarlijkse trefpunt voor publieke en private partijen die actief zijn in de wegenbouw. Het E&E Congres wordt georganiseerd door EAPA en Eurobitume. Eurobitume is de branchevereniging van de Europese bitumenindustrie en EAPA staat voor de European Asphalt Pavement Association.
18 februari 2016
BAM nummer 1 circulair ondernemen
(Bron: Duurzaam Ondernemen) Bouwbedrijf BAM komt als beste uit de bus op het gebied van circulair ondernemen. Dat is de uitkomst van het vergelijkend onderzoek door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder 52 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven naar hergebruik en afvalvermindering.
De VBDO is vooral positief over de innovaties die BAM heeft gedaan. Een voorbeeld daarvan is het ‘Laag Energie Asfalt Beton’, met lagere productietemperatuur dan conventioneel asfalt. Dit levert een CO2-reductie van 30 procent op en vermindert het energieverbruik met 30 tot 40 procent.
23 oktober 2015
BAM realiseert doorbraak in hergebruik ZOAB

Utrecht, 22 oktober 2015 - BAM is er in geslaagd op industriële schaal ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) te produceren dat voor 93 procent bestaat uit teruggewonnen grondstoffen. In vergelijking tot huidige percentages hergebruik in ZOAB, die 0% tot 30% bedragen, betekent dit een doorbraak in de productie van duurzaam asfalt. De succesvolle test met circa 60 ton ZOAB heeft donderdag 22 oktober plaatsgevonden op het terrein van de Brabantse Asfalt Centrale in Helmond. BAM heeft deze vernieuwende productiemethode ontwikkeld in het kader van het Europese Life+ demonstratieproject LE2AP.

8 juni 2015
Life+ kennisuitwisseling

In het kader van LE2AP en de wens kennis uit te wisselen met relevante Life+ projecten hebben enkele teamleden van LE2AP de Universiteit van Cantabria bezocht.

2 juni 2015

Aandacht voor de actuele ontwikkelingen met LE2AP in Cobouw. Lees het artikel op www.cobouw.nl

23 april 2015

Circa honderd genodigden (inclusief medewerkers BAM) hebben donderdag 16 april het midterm seminar LE2AP in Helmond bijgewoond. De bijeenkomst stond in het teken van kennisuitwisseling met diverse doelgroepen, waaronder vertegenwoordigers van landelijke en regionale overheden, adviesbureaus, bouwbedrijven en particuliere ondernemingen.

16 december 2014

Het Europese demonstratieproject LE2AP van BAM is genomineerd voor de Infratech Innovatieprijs 2015 in de categorie Geplande innovatie. Woensdag 21 januari wordt tijdens de vakbeurs Infratech in Rotterdam bekendgemaakt wie de winnaar is. LE2AP is genomineerd door een vakjury bestaande uit Ron Voskuilen (Algemeen Directeur Stadsontwikkeling Rotterdam), Jan Hendrik Dronkers (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Annemieke Nijhof (CEO Tauw Group BV), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Rob Vos (GMB Civiel) en Nicole van der Velden (Movares).

28 november 2014

BAM boekt bemoedigende resultaten met het Europese demonstratieproject LE2AP (Low Emission2 Asphalt Pavements). Een belangrijke ontwikkeling is de ingenieuze scheiding van mastiek (bitumen, zand en stof) en grovere fracties (steen) uit gerecyclede asfaltmengsels. De teruggewonnen mastiek is na behandeling en homogenisatie kwalitatief vergelijkbaar met nieuwe mastiek. Dit stelt ons in staat hoogwaardige asfaltmengsels te produceren met een uitzonderlijk hoog percentage gerecycelde materialen.